Jom La ikut....

Sunday, 26 February 2012

Jangan marah....... Sabar ok?

Assalamualaikum W.B.T Wa Maghfirah readers,

Dah lama tak update blog... Jangan marah,sabar ok? Readers pernah alami perasaan marah tak? Mestilah pernah baik sedikit atau pon melampau sebab perasaan marah ini adalah fitrah manusia.Suatu sifat yang memang ada pada manusia,yang dikurniakan oleh Yang Maha Pencipta seperti tertarik terhadap berlainan jantina,gembira,sedih dan sebagainya.

Perasaan marah, satu perasaan yang kita tidak dapat lari daripadanya. Marah datang tanpa diduga. Yang penting adalah bagaimana kita mengawal dan menghadapi marah. Sekiranya kita tidak tahu caranya, banyak kesan negatif yang akan berlaku.Marah ni boleh hadir jika kita cemburu,tak senang hati,berlaku sesuatu yang dibenci,stres,bebanan kerja,tidak tahan maki dan banyak lagi penyebabnya yang negatif.


Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Wednesday, 22 February 2012

Janganlah Mula Berjinak.... Part Two

Assalamualaikum readers,

Im nak sambung post yang sebelum ni.Perihal maksiat juga.Selamat membaca ya.

Huraian Umum Peringkat Maksiat

1.   Peringkat pertama
ܓ Bila first time buat maksiat, hati rasa resah gelisah,gundah-gulana,berbolak balik,rasa bersalah.Hati rasa macam tertolak dan terasa amat tidak sesuai dengan fitrah dan kehidupan kita. Terasa wajah dan air muka di conteng arang.Rasa nalu sangat-sangat. Pada peringkat ini, pelaku maksiat masih lagi mempunyai sedikit iman untuk sedar akan kesalahan yang mereka lakukan.Alahamdulillah.
ܓ Waktu ni better cuba stop daripada melakukan maksiat tersebut sebab Malaikat Mulham tengah membisikkan kebaikan kepada kita.Walaupon peringkat pertama tetapi lama-lama nanti akan bertambah teruk.Janganlah mula berjinak-jinak dengan  maksiat.Cepat-cepatlah mengingati Allah supaya maksiat itu dapat dijauhi serta hati akan bertambah tenang.



Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Tuesday, 21 February 2012

Janganlah Mula Berjinak.... Part One

Assalamualaikum dan selamat beramal readers,

Apabila asyik menulis tentang kisah lama di sekolah,Im teringat pula sebuah kisah yang dilalui oleh kawan baik Im.Im panggil dia Man sahaja.Man beritahu kisah ni apabila kami tengah berbincang mengenai masalah sosial remaja sekarang yang sudah mula berani melakukan kemungkaran secara terang-terangan.

Kisah Man ni berlaku di sekolah dia sendiri.Yang seronoknya Man ni berfikiran sama je macam Im,tak berapa suka dengan gejala kapel di sekolah walaupon diri dia sendiri pernah terlibat.Man bersyukur sebab dia sedar akan kesilapan lampau dan bertaubat tidak akan melakukannya lagi.

Walaupon masih ada kawan-kawan yang memandang serong terhadap dirinya tetapi dia yakin bahawa Allah tidak akan memandang semula malah tidak mengambil kisah akan dosa-dosa lama kerana orang yang bertaubat nasuha ni bagaikan kain kotor yang telah dibubuh klorox sehingga menjadi putih semula.Dosa yang lampau telah diampunkan-Nya.



Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Sunday, 19 February 2012

Hatiku Terlintas Sesuatu.....

Assalamualaikum readers, :-)

Im mintak maaf sebab dah lama tak update blog.Im sangat sibuk dengan hal peribadi.Lepas ni Im akan cuba peruntukkan masa selewat-lewatnya 3 hari sekali untuk mengemaskini blog.

Hari ni Im nak share sebuah kisah di SERATAS yang berlaku pada diri Im ni.Sebelum tu,readers pernah dengar tak ape-ape info mengenai lintasan hati,instict,dan firasat? Mesti pernah kan? Inilah topik yang Im nak kongsi.

Waktu tu dah dekat trial SPM JPN,Im macam biasa kene pulau dengan kawan-kawan.Kene pulau pon sebab salah Im sendiri.Im pon keliru salah siapa waktu tu.Sedih je.Biarjelah,sendiri buat sendiri tanggung la kan.Sepanjang Im kene pulau tu,Waktu prep malam,Im tak lepak kelas Im langsung.Im just ambil buku-buku rujukan untuk study pergi ke arah hujung blok Pusat Sumber yang merupakan blok akademik ketiga yang banyak terdiri daripada makmal-makmal dan bilik-bilik khas.



Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Thursday, 16 February 2012

Cincinku~~

Assalamualaikum W.B.T,

Empat hari yang lepas Im telah diminta oleh guru giatmara Im untuk pergi menguruskan pemasangan Public Adress System (PA sistem la bahasa mudahnya) di Dewan JKKK Tanjung Piandang.Di dewan tu ada Majlis Penutup Gen Y Giatmara yang akan dirasmikan oleh Orang Besar Giatmara (Im tak ingat la siape =.=').

Im pergi awal sehari dari program tu berdua dengan cikgu Im untuk membuat persediaan awal dan membuat pemeratian terhadap persekitaran dewan tersebut.Yang sedihnya penginapan homestay yang sepatutnya disediakan untuk kami telah diambil orang lain.

Maka petang tu cikgu Im merantau 3 NEGERI (Perak,Kedah,Pulau Pinang) untuk mencari tempat untuk bermalam.Tak kisah la hotel ke,homestay ke,rumah tumpangan ke asalkan ada katil cukuplah.Dah nak dekat Maghrib dah akhirnya kami memilih untuk tinggal semalam di Hotel Foo Susan di tengah-tengah pasar malam Parit Buntar.


Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Monday, 13 February 2012

Another Him?! (Last story)

Assalamualaikum,

Maaf dah 4 hari tak update blog,Im ada hal sampaikan tak sempat nak edit blog ni.Bawah ni sambungan untuk post sebelum ni...

Kita ada seorang kawan perempuan ataupon lelaki ni.Baru sebulan kenal tetapi dia dah ajak dating pada hari sabtu padahal waktu tu kita dah berjanji untuk hang out bersama kawan-kawan.Jin Qarin memainkan dia untuk mengajak dampingannya (kita ni la) untuk batalkan perjanjian dengan kawan-kawan untuk pergi dating manakala Malaikat Qarin pula membisikkan hal yang sebaliknya.

Malaikat Qarin bernama Mulham.
Jin Qarin bernama Ahraman.

Ketika hati tengah keliru hendak memilih yang mana satu,waktu itu nafsu ngan iman pula yang memainkan peranan.Disebabkan iman kita lemah,pegangan agama lemah dan nafsu kita melebihi akal,Jin Qarin mula memanggil rakan-rakan Syaitannya untuk terus menghasut kita.


Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Thursday, 9 February 2012

Another Him?! (First story)

Assalamualaikum,

Pada hari ini Alhamdulillah Im rasa segar sikit dan dapat menghadiri kelas dengan rasa selesa tanpa rasa mengantuk pon sebab Im dapat tidur awal kelmarin.Pukul 12 suku tak silap (bagi Im tu kira awal la jugak).
Kat bengkel pagi tadi Im terdengar kawan-kawan Im bersembang tentang KLON.

Im waktu tu tengah baca majalah,bila dengar perkataan klon ni terus Im terbayang tentang teknologi masa yang akan datang akan tercipta sebuah mesin yang dapat menghasilkan klon manusia yang banyak bagi membantu menyelesaikan sesuatu kerja atau atas kehendak empunya mesin.(Imaginasi kurang skit)



Bila cakap pasal klon ni sebenarnya diri kita ni dah ada 'klon' sejak kita lahir lagi.

Im teringat sebuah kisah kat SERATAS tu di mana ada seorang pelajar ni orang panggil dia Eim.


Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Tuesday, 7 February 2012

Doa Makan Dah Baca Tapi...

Assalamualaikum readers,

Petang tadi Im pergi hantar adik perempuan Im balik ke asrama dia,MRSM Pasir Salak.Sedang sibuk Im mengeluarkan bagasi dan barangan adik keluar dari kereta,Im terlihat seorang budak lelaki yang sedang membuka bungkusan biskut tiger susu (feveret Im tu).
Bungkusan dibuka,nampak la beberapa keping biskut yang kelihatan masih rangup dan sedap dimakan.Tangan kanan ditadah sambil membaca doa makan,alhamdulillah keberkatan untuk memakan rezeki Allah tu dah dapat TETAPI..... budak tu makan biskut tu sambil berjalan menuju ke arah kakaknya yang sedang mengangkat bagasinya.


Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Sunday, 5 February 2012

Sanah Helwa Ya Kekasih Allah!

Asalamualaikum W.B.T. wahai pembaca sekalian...

Hari ni Im tak berapa sihat sangat sebab,pening kepale,hidung gatal rasa macam nak selesema je.Takpe,lame-lame nanti baik la tu,salah satu cara untuk Allah hapuskan sebahagian dosa-dosa hamba-Nya.
Daripada Abu Said al-Khudri r.a. dan Abu Hurairah r.a.,Nabi SAW bersabda yang bermaksud: "Tidak menimpa seorang Mukmin suatu penyakit yang berpanjangan,kepayahan,sebarang jenis kesakitan,dan kesedihan malahan kedukacitaan,melainkan dihapuskan sebahagian dosa-Dosanya." (Riwayat bukhari dan muslim)
Just bersabar dan banyakkan berzikir kepada-Nya Yang Maha Berkuasa.

Alhamdulillah dua hari yang lepas adalah hari lahir kekasih Allah,pemimpin sanjungan serta Rasul junjungan Nabi Muhammad S.A.W.Memang agak terlewat untuk Im buat post ni tapi takpela...


Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Saturday, 4 February 2012

Our Strongest Weapon!! (Be continued)

Assalamualaikum W.B.T..... ni dia sambungan post sebelum ni,

Selain daripada cara berdoa,usaha dan penjagaan ibadat,waktu ketika berdoa juga memainkan peranan penting.Antara waktu yang mustajab untuk kita berdoa kepada Allah adalah:

~✿..Satu pertiga malam
Macam waktu pukul 3.30 pagi sehinggalah waktu Subuh.
Allah S.W.T turun dari Arasy-Nya ke langit yang pertama, (iaitu langit dunia) di sepertiga malam, seraya bersabda kepada para malaikat yang menjaga langit pertama, "Adakah di antara hambaKu yang berdoa? Aku akan perkenankan. Adakah di antara hamba-Ku yang memohon keampunan? Nescaya akan aku ampunkan dosanya". Maka sepertiga malam, atau solat tahajud merupakan waktu yang sangat afdhal untuk kita berdoa kepada Allah S.W.T.


Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Friday, 3 February 2012

Our Strongest Weapon!!

Assalamualaikum W.B.T. :)

2 hari lepas, Im balik agak lewat sikit dari kelas giatmara sebab Im ingatkan ada kelas tambahan untuk amali,rupe-rupenye takde.(=.=') Kelas tambahan ni bebas untuk pelatih-pelatih ingin turut serta atau tak.Takpelah,mungkin bukan rezeki Im untuk hari ini walau mate Im dah penat membaca kod-kod warna perintang same seperti hari sebelumnya.

Mak Im call dan bagitau yang mak jemput Im dekat depat Bank BSN.Tengah-tengah Im berjalan kaki ke bank tu,Im terdengar perbualan pakcik-pakcik kat sebuah restoran.Im dengar sepintas lalu je pakcik tu mengeluh,"Ntahla wei,aku doa banyak kali pon Tuhan tak kabulkan doa aku pon.. buang mase je aku doa,huh!"


Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

>