Jom La ikut....

Monday, 26 March 2012

Syukur dengan Kejayaan,Redha dengan Kegagalan

Assalamualaikum,

Post yang sepatunya siap lebih awal tetapi tergendala kerana masalah kesihatan Im.Sakit kepala dan pening-pening.Im pergi hospital petang tadi  dan doktor mengesahkan bahawa Im menghidap penyakit Sinus di mana rongga udara di bahagian kepala Im yang tersumbat disebabkan oleh resdung dan jangkitan.Doktor juga memberi nasihat agar Im jangan terlalu banyak berfikir serta Im kene banyakkan berehat.Bilik kaunseling kene ditutup buat sementara waktu.Online FB pon dah jarang apatah lagi twitting di tweeter.Sekarang baru siap post,teruskan membaca ya.

5 hari yang lepas,hari yang penuh mendebarkan,Im bangun Subuh then terus bersiap-sedia dengan family untuk bertolak ke SERATAS.Im masih rasa mengantuk sebab semalam tak dapat tidur dengan lena.Ye la,dah cuak sangat,memang rasa tak senang nak tidur.Perjalanan ke Taiping ni dah la lama.Ambil masa 3 ke 4 jam untuk sampai ke sekolah.

Taman tasek Taiping yang menyimpan memori pahit dan manis


Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Monday, 19 March 2012

Redha dan Pasrah (-_-")

Assalamualaikum,

Pagi semalam ke bengkel giatmara seperti biasa setelah seminggu berehat di rumah dan di kampung.Selesai perhimpunan,naik ke bengkel,tiba-tiba kawan tepuk bahu,
"Dah ready ke nak ambik result Rabu ni?
Hari Rabu,21 March 2012,penentu segala penat lelah belajar dan menuntut ilmu di alam persekolahan sejak umur 5 tahun hinggalah 17 tahun.Im macam tak percaya yang result SPM akan keluar pada esok hari,terasa masa berlalu dengan begitu pantas.Boleh kata seharian di bengkel asyik bersembang pasal ambik result je.

"Betul ke result Rabu ni?"
"Wei,hang ambik result naik ape? kereta ke naik motor je?"
"Mak ayah hang follow tak? Hang tak cuak ke?
"Tak sabar nak ambik result,rindu pada kawan-kawan"



Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Friday, 16 March 2012

Air Mata yang Berharga :'-(

Assalamualaikum,

First of all Im nak minta maaf sangat-sangat sebab dah lama tak update blog post ni.Banyak halangan seperti kesibukan aktiviti harian tambah-tambah baru-baru ni Im demam dan peningkepala nagai nak migrain sebab masalah peribadi terlalu banyak berfikir.Dalam masa yang sama,nenek Im yang dekat Bagan Serai sudah jatuh sakit.Malam ni pulak Im dapat berita yang dia sudah berada di wad Hospital Taiping.Doakanlah agar nenek Im baik-baik sahaja dan cepat sembuh..... =(

Ketika mendengar berita yang sedih ini,air mata Im mengalir tanpa sebarang isyarat.Im sedih sebab nenek atau Im panggil sebagai Mak Wan,adalah satu-satunya nenek Im yang ada kerana Opah dan atuk serta atuk tiri belah ibu sudah meninggal dunia.Tok Wan belah ayah pula meninggal dunia tahun lepas jadi Mak Wan je lah yang tinggal.Ya Allah,panjangkanlah umur Mak Wan supaya Im dapat luangkan lebih masa bersama dia...

Sudah mula terdetik di hati ini,mati itu sememangnya suatu kepastian.Segala benda hidup pasti akan mati.Terlintas di pemikiran,adakah segala amal Im di dunia ini sudah melayakkan Im untuk memasuki Syurga-Nya? Im tak layak nak masuk ke Syurga-Nya tetapi Im sangat sangat tidak sanggup untuk memasuki Neraka-Nya.Mati adalah tarikh yang tidak dapat ditunda.Im takut.

Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Monday, 12 March 2012

Nice Gotong-Royong~~

Assalamualaikum,

Sibuk,sibuk dan sibuk tapi sempat jugak Im update post baru.Im mintak maaf kalau kebelakangan ni post Im dah macam kurang menarik.Im tengah usahakan nak post sesuatu yang lebih menarik pada masa akan datang insyaallah.Post kali ni banyak mengenai kisah hidup Im je.

Pada 8 Mac yang lepas,hari Khamis,Giatmara Parit Sri Iskandar telah menganjurkan program gotong-royong di surau Kampung Tua Lambor Kanan.Pelatih-pelatih daripada kursus elektronik sudah berpakat hendak mengadakan konvoi beramai-ramai ke surau Kampung Tua tu dengan menaiki motor masing-masing.Alhamdulillah permohonan untuk mengadakan konvoi tu telah diluluskan oleh pihak pengurusan Giatmara.

Sebelum bertolak ke sana,semua pelatih kene berkumpul di hadapan pejabat giatmara pada pukul 8.30 pagi tapi Im tak tahu pun perkara tu.Semua pelatih dah berkumpul pada pukul 7.30 tapi waktu tu Im baru je nak bertolak ke giatmara dengan menaiki motor.(Dah pass JPJ Test,hehe)


Pelatih-pelatih berkumpul sebelum konvoi bermula.


Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Thursday, 8 March 2012

Alhamdulillah,syukur sangat-sangat!

Assalamualaikum~~~

Dah 5,eh bukan, 6 hari tak update blog.Post ni pon sepatutnya dah siap 3 hari yang lepas tetapi Im sibuk sangat jadi terpaksa stop suku,esoknya sambung sampai separuh then stop lagi sampai la siap malam ni akhirnya.

Alhamdulillah Im rasa bersyukur sangat sebab pada tanggal 5 Mac (kelmarin),Im dah lulus ujian JPJ motor dan kereta.Untuk motor Im dapat no. 1 sesi 1 manakala kereta pula no. 10 sesi 1.Kedua-duanya sesi 1,memang Im rasa cuak sangat.Im giliran yang first.Of course la cuak.3 hari sebelum ujian,Im kene pergi kelas memandu extra berturut-turut supaya Im mahir dalam ujian kereta dalam litar dan brek kecemasan bagi motor.(Dua-dua tu memang Im lemah)

Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Friday, 2 March 2012

Sanah Helwa Giatmara! (Bacaan Yassin)

Assalamualaikum readers,

2 hari lepas,1 Mac 2012,pada tanggal ini,Im,kawan-kawan pelatih serta pihak guru dan pengurusan meraikan ulang tahun penubuhan Giat Mara Parit kali ke-46.Mula-mula Im dan kawan-kawan lain tak tahu pon pasal ni.Sewaktu perhimpunan pagi,cikgu Jumhari,cikgu elektronik kelas Im berbisik kepada cikgu Lah,cikgu elektronik kelas lain.Entah apa yang dibisikkan.

Kemudian Cikgu Jum memanggil Faiz Ismail,budak SEMESTI untuk membantu cikgu mengemas dan menyediakan dewan bagi mengadakan Majlis bacaan Yassin dan Tahlil.Im hairan kenapa tiba-tiba diadakan majlis tu padahal mengikut jadual Giat Mara,Bacaan Yassin biasanya diadakan padi setiap hari Jumaat padahal hari ini adalah hari Khamis.Mesti ade sesuatu berlaku....

Suasana perhimpunan pagi di giat mara


Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Sunday, 26 February 2012

Jangan marah....... Sabar ok?

Assalamualaikum W.B.T Wa Maghfirah readers,

Dah lama tak update blog... Jangan marah,sabar ok? Readers pernah alami perasaan marah tak? Mestilah pernah baik sedikit atau pon melampau sebab perasaan marah ini adalah fitrah manusia.Suatu sifat yang memang ada pada manusia,yang dikurniakan oleh Yang Maha Pencipta seperti tertarik terhadap berlainan jantina,gembira,sedih dan sebagainya.

Perasaan marah, satu perasaan yang kita tidak dapat lari daripadanya. Marah datang tanpa diduga. Yang penting adalah bagaimana kita mengawal dan menghadapi marah. Sekiranya kita tidak tahu caranya, banyak kesan negatif yang akan berlaku.Marah ni boleh hadir jika kita cemburu,tak senang hati,berlaku sesuatu yang dibenci,stres,bebanan kerja,tidak tahan maki dan banyak lagi penyebabnya yang negatif.


Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Wednesday, 22 February 2012

Janganlah Mula Berjinak.... Part Two

Assalamualaikum readers,

Im nak sambung post yang sebelum ni.Perihal maksiat juga.Selamat membaca ya.

Huraian Umum Peringkat Maksiat

1.   Peringkat pertama
ܓ Bila first time buat maksiat, hati rasa resah gelisah,gundah-gulana,berbolak balik,rasa bersalah.Hati rasa macam tertolak dan terasa amat tidak sesuai dengan fitrah dan kehidupan kita. Terasa wajah dan air muka di conteng arang.Rasa nalu sangat-sangat. Pada peringkat ini, pelaku maksiat masih lagi mempunyai sedikit iman untuk sedar akan kesalahan yang mereka lakukan.Alahamdulillah.
ܓ Waktu ni better cuba stop daripada melakukan maksiat tersebut sebab Malaikat Mulham tengah membisikkan kebaikan kepada kita.Walaupon peringkat pertama tetapi lama-lama nanti akan bertambah teruk.Janganlah mula berjinak-jinak dengan  maksiat.Cepat-cepatlah mengingati Allah supaya maksiat itu dapat dijauhi serta hati akan bertambah tenang.



Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Tuesday, 21 February 2012

Janganlah Mula Berjinak.... Part One

Assalamualaikum dan selamat beramal readers,

Apabila asyik menulis tentang kisah lama di sekolah,Im teringat pula sebuah kisah yang dilalui oleh kawan baik Im.Im panggil dia Man sahaja.Man beritahu kisah ni apabila kami tengah berbincang mengenai masalah sosial remaja sekarang yang sudah mula berani melakukan kemungkaran secara terang-terangan.

Kisah Man ni berlaku di sekolah dia sendiri.Yang seronoknya Man ni berfikiran sama je macam Im,tak berapa suka dengan gejala kapel di sekolah walaupon diri dia sendiri pernah terlibat.Man bersyukur sebab dia sedar akan kesilapan lampau dan bertaubat tidak akan melakukannya lagi.

Walaupon masih ada kawan-kawan yang memandang serong terhadap dirinya tetapi dia yakin bahawa Allah tidak akan memandang semula malah tidak mengambil kisah akan dosa-dosa lama kerana orang yang bertaubat nasuha ni bagaikan kain kotor yang telah dibubuh klorox sehingga menjadi putih semula.Dosa yang lampau telah diampunkan-Nya.



Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Sunday, 19 February 2012

Hatiku Terlintas Sesuatu.....

Assalamualaikum readers, :-)

Im mintak maaf sebab dah lama tak update blog.Im sangat sibuk dengan hal peribadi.Lepas ni Im akan cuba peruntukkan masa selewat-lewatnya 3 hari sekali untuk mengemaskini blog.

Hari ni Im nak share sebuah kisah di SERATAS yang berlaku pada diri Im ni.Sebelum tu,readers pernah dengar tak ape-ape info mengenai lintasan hati,instict,dan firasat? Mesti pernah kan? Inilah topik yang Im nak kongsi.

Waktu tu dah dekat trial SPM JPN,Im macam biasa kene pulau dengan kawan-kawan.Kene pulau pon sebab salah Im sendiri.Im pon keliru salah siapa waktu tu.Sedih je.Biarjelah,sendiri buat sendiri tanggung la kan.Sepanjang Im kene pulau tu,Waktu prep malam,Im tak lepak kelas Im langsung.Im just ambil buku-buku rujukan untuk study pergi ke arah hujung blok Pusat Sumber yang merupakan blok akademik ketiga yang banyak terdiri daripada makmal-makmal dan bilik-bilik khas.



Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Thursday, 16 February 2012

Cincinku~~

Assalamualaikum W.B.T,

Empat hari yang lepas Im telah diminta oleh guru giatmara Im untuk pergi menguruskan pemasangan Public Adress System (PA sistem la bahasa mudahnya) di Dewan JKKK Tanjung Piandang.Di dewan tu ada Majlis Penutup Gen Y Giatmara yang akan dirasmikan oleh Orang Besar Giatmara (Im tak ingat la siape =.=').

Im pergi awal sehari dari program tu berdua dengan cikgu Im untuk membuat persediaan awal dan membuat pemeratian terhadap persekitaran dewan tersebut.Yang sedihnya penginapan homestay yang sepatutnya disediakan untuk kami telah diambil orang lain.

Maka petang tu cikgu Im merantau 3 NEGERI (Perak,Kedah,Pulau Pinang) untuk mencari tempat untuk bermalam.Tak kisah la hotel ke,homestay ke,rumah tumpangan ke asalkan ada katil cukuplah.Dah nak dekat Maghrib dah akhirnya kami memilih untuk tinggal semalam di Hotel Foo Susan di tengah-tengah pasar malam Parit Buntar.


Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Monday, 13 February 2012

Another Him?! (Last story)

Assalamualaikum,

Maaf dah 4 hari tak update blog,Im ada hal sampaikan tak sempat nak edit blog ni.Bawah ni sambungan untuk post sebelum ni...

Kita ada seorang kawan perempuan ataupon lelaki ni.Baru sebulan kenal tetapi dia dah ajak dating pada hari sabtu padahal waktu tu kita dah berjanji untuk hang out bersama kawan-kawan.Jin Qarin memainkan dia untuk mengajak dampingannya (kita ni la) untuk batalkan perjanjian dengan kawan-kawan untuk pergi dating manakala Malaikat Qarin pula membisikkan hal yang sebaliknya.

Malaikat Qarin bernama Mulham.
Jin Qarin bernama Ahraman.

Ketika hati tengah keliru hendak memilih yang mana satu,waktu itu nafsu ngan iman pula yang memainkan peranan.Disebabkan iman kita lemah,pegangan agama lemah dan nafsu kita melebihi akal,Jin Qarin mula memanggil rakan-rakan Syaitannya untuk terus menghasut kita.


Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Thursday, 9 February 2012

Another Him?! (First story)

Assalamualaikum,

Pada hari ini Alhamdulillah Im rasa segar sikit dan dapat menghadiri kelas dengan rasa selesa tanpa rasa mengantuk pon sebab Im dapat tidur awal kelmarin.Pukul 12 suku tak silap (bagi Im tu kira awal la jugak).
Kat bengkel pagi tadi Im terdengar kawan-kawan Im bersembang tentang KLON.

Im waktu tu tengah baca majalah,bila dengar perkataan klon ni terus Im terbayang tentang teknologi masa yang akan datang akan tercipta sebuah mesin yang dapat menghasilkan klon manusia yang banyak bagi membantu menyelesaikan sesuatu kerja atau atas kehendak empunya mesin.(Imaginasi kurang skit)



Bila cakap pasal klon ni sebenarnya diri kita ni dah ada 'klon' sejak kita lahir lagi.

Im teringat sebuah kisah kat SERATAS tu di mana ada seorang pelajar ni orang panggil dia Eim.


Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Tuesday, 7 February 2012

Doa Makan Dah Baca Tapi...

Assalamualaikum readers,

Petang tadi Im pergi hantar adik perempuan Im balik ke asrama dia,MRSM Pasir Salak.Sedang sibuk Im mengeluarkan bagasi dan barangan adik keluar dari kereta,Im terlihat seorang budak lelaki yang sedang membuka bungkusan biskut tiger susu (feveret Im tu).
Bungkusan dibuka,nampak la beberapa keping biskut yang kelihatan masih rangup dan sedap dimakan.Tangan kanan ditadah sambil membaca doa makan,alhamdulillah keberkatan untuk memakan rezeki Allah tu dah dapat TETAPI..... budak tu makan biskut tu sambil berjalan menuju ke arah kakaknya yang sedang mengangkat bagasinya.


Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Sunday, 5 February 2012

Sanah Helwa Ya Kekasih Allah!

Asalamualaikum W.B.T. wahai pembaca sekalian...

Hari ni Im tak berapa sihat sangat sebab,pening kepale,hidung gatal rasa macam nak selesema je.Takpe,lame-lame nanti baik la tu,salah satu cara untuk Allah hapuskan sebahagian dosa-dosa hamba-Nya.
Daripada Abu Said al-Khudri r.a. dan Abu Hurairah r.a.,Nabi SAW bersabda yang bermaksud: "Tidak menimpa seorang Mukmin suatu penyakit yang berpanjangan,kepayahan,sebarang jenis kesakitan,dan kesedihan malahan kedukacitaan,melainkan dihapuskan sebahagian dosa-Dosanya." (Riwayat bukhari dan muslim)
Just bersabar dan banyakkan berzikir kepada-Nya Yang Maha Berkuasa.

Alhamdulillah dua hari yang lepas adalah hari lahir kekasih Allah,pemimpin sanjungan serta Rasul junjungan Nabi Muhammad S.A.W.Memang agak terlewat untuk Im buat post ni tapi takpela...


Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Saturday, 4 February 2012

Our Strongest Weapon!! (Be continued)

Assalamualaikum W.B.T..... ni dia sambungan post sebelum ni,

Selain daripada cara berdoa,usaha dan penjagaan ibadat,waktu ketika berdoa juga memainkan peranan penting.Antara waktu yang mustajab untuk kita berdoa kepada Allah adalah:

~✿..Satu pertiga malam
Macam waktu pukul 3.30 pagi sehinggalah waktu Subuh.
Allah S.W.T turun dari Arasy-Nya ke langit yang pertama, (iaitu langit dunia) di sepertiga malam, seraya bersabda kepada para malaikat yang menjaga langit pertama, "Adakah di antara hambaKu yang berdoa? Aku akan perkenankan. Adakah di antara hamba-Ku yang memohon keampunan? Nescaya akan aku ampunkan dosanya". Maka sepertiga malam, atau solat tahajud merupakan waktu yang sangat afdhal untuk kita berdoa kepada Allah S.W.T.


Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Friday, 3 February 2012

Our Strongest Weapon!!

Assalamualaikum W.B.T. :)

2 hari lepas, Im balik agak lewat sikit dari kelas giatmara sebab Im ingatkan ada kelas tambahan untuk amali,rupe-rupenye takde.(=.=') Kelas tambahan ni bebas untuk pelatih-pelatih ingin turut serta atau tak.Takpelah,mungkin bukan rezeki Im untuk hari ini walau mate Im dah penat membaca kod-kod warna perintang same seperti hari sebelumnya.

Mak Im call dan bagitau yang mak jemput Im dekat depat Bank BSN.Tengah-tengah Im berjalan kaki ke bank tu,Im terdengar perbualan pakcik-pakcik kat sebuah restoran.Im dengar sepintas lalu je pakcik tu mengeluh,"Ntahla wei,aku doa banyak kali pon Tuhan tak kabulkan doa aku pon.. buang mase je aku doa,huh!"


Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Tuesday, 31 January 2012

Bicara Kata

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.

Waktu kelas giatmara petang tadi,Im dan kawan-kawan telah ditugaskan untuk menyusun komponen kecil iaitu perintang tetap yang sangat banyak mengikut nilai rintangannya ke dalam laci-laci kecil yang telah dilabelkan.Komponen tu banyak sangat dan memerlukan tenaga kerja yang agak ramai sebab hendak membaca kod warna pada perintang tu bukanlah perkara yang mudah.Maybe bai yang dah mahir senang tapi bagi Im dan kawan-kawan mungkin agak sukar.

Sakit mate nak terjemah kod warna ni....
Disebabkan kelmarin kami dah belajar mengenai teori pembacaan nilai perintang maka hari ini kami kene aplikasikan apa yang kami dah belajar.Boleh juling mata Im nak perhatikan warna-warna yang ada pada badan perintang.Dah la kecil,warna pulak banyak yang seakan-akan sama,merah,jingga,coklat,pening kepala Im dibuatnya.


Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Monday, 30 January 2012

Noktah Kehidupan (U_U) Final Part

Assalamualaikum warahmatullahi ta'ala wabarakatuh wafaghfirah semua!

Sebelum ni Im ade sentuh soal kematian dan macam-macam lagi.Sekarang ni im nak sambung pulak ye.

Mati itu akan datang bila-bila masa,tidak mengira usia dan di mana-mana sahaja seperti yang telah Allah tetapkan sejak azali lagi.Kita tidak tahu bila kita akan mati,oleh itu carilah sebanyak mampu bekalan didunia untuk dibawa ke alam kubur kelak.Walau apa pon kita jangan sesekali leka lalu melupakan Allah walau sedetik kerana tidak mustahil dengan waktu sedetik kita alpa kepada Allah itulah ajal datang secara tiba-tiba.Kita tak tahu bila kita mati so just be prepared.


Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Sunday, 29 January 2012

Noktah Kehidupan (U_U) First Part

Assalamualaikum warahmatullahi ta'ala wabarakatuh wafaghfirah semua!

Hari ni im agak sedih sebab dapat berita yang cikgu kesayangan Im waktu sekolah rendah dulu,Sekolah Kebangsaan Felcra Nasaruddin,Cikgu Hawa dah meninggal dunia kelmarin disebabkan penyakit kanser.Al-Fatihah buat allahyarhamah cikgu hawa,semoga roh cikgu sentiasa dicucuri rahmat dan tergolong dalam golongan roh-roh orang yang beriman insyaallah....


Hmm kelmarin,Im dengan keluarga pergi ke Muzium Perak kat ipoh,ade pameran keranda dan adat pengebumian.Sebenarnya Im malas nak pergi tapi ayah Im cakap yang kampung Im akan 'black out' dari pukul 9 pagi sampailah pukul 6 petang.Huh? baik Im ikut je,Duduk rumah tanpa elektrik dah macam penjara je,baik Im ikut.Having fun time with family is great actually right?

Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Friday, 27 January 2012

The Best Love Letter!! (remake)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~~

Pagi tadi,pukul 7 pagi,sepatutnya Im dah bertolak ke kelas giatmara tapi kali ni agak terlewat sedikit gara-gara menunggu giliran nak mandi.=.='

Tengah-tengah kelam kabut bersiap kemaskan diri,Im terdengar siaran televisyen yang mak Im buka.Tak silap Im Tanyalah Ustaz kat tv9.Ape yang Im sempat dengar Ustaz tu ade cakap mengenai kekerapan membaca al-quran.Sesiapa yang sudah lama meninggalkan membaca Al-quran,kelancaran die membaca akan berkurangan.


Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Thursday, 26 January 2012

Hinakah Kita??

Assalamualaikum....

To all readers,harap semuanya sihat-sihat sahaja.Insyaallah sentiasa ceria selalu ya...
Hari ni kelas giatmara Im pon berjalan dengan lancar alhamdulillah,walau agak mengantuk sedikit. ^_^

Pada waktu lapang,waktu cikgu tengah sibuk menguruskan hal peribadi di pejabat,Im termenung sekejap setelah selesai membaca majalah GenQ yang im bawa ke kelas.Dalam-dalam tengah termenung tu tibe-tibe je Im teringat sebuah kisah yang diceritakan oleh seorang Ustaz juga Pakar Motivasi waktu Im sertai Kem Anak Soleh di Seberang Perak tahun lepas.


Kisah ni berkenaan seorang guru yang sedang menabur ilmu kepada anak-anak muridnya.Im sendiri dah lupe sape guru tu.Imam Syafie maybe.Im nak berkongsi kisah ni sebab ia mempunyai mesej yang sangat mendalam mengenai kehidupan kita sebagai umat Islam.


Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Wednesday, 25 January 2012

Ngantuk dan Kelebihan Air

Assalamualaikum Warahmatullahi Ta'ala Wabarakatuh,

Pada pagi hari ini macam biase Im pergi mengikuti kelas Giat Mara setelah empat hari cuti dan berehat kat rumah.Alhamdulillah kelas berjalan dengan lancar dan Im sudah menyiapkan fail kerja khusus yang diperlukan bagi melayakkan Im untuk menerima Sijil Kemahiran Giatmara Tahap 1 setelah selesai belajar nanti Insyaallah.


Walaupon kelas berjalan dengan lancar tapi keadaan Im pada awal pagi tadi memang kurang memuaskan.Semalam Im tidur agak lewat dan Im pulak keletihan sebab menguruskan hal adik Im yang pulang ke asrama MRSM Pasir Salak.Rindu betul kat die walau Im malu nak tonjolkan,hehe (^_^)

Bile malamnye dah keletihan maka esok paginya memang mate berat sangat.Kepale pon pening same.Solat Subuh Alhamdulillah masih gagah untuk bangkit menunaikannya.Lepas solat memang kepale Im sakit sangat sebab masih keletihan dan tidak cukup rehat.Im tak nak bazirkan duit yuran yang mak Im dah bayar.Pening kepale bukan alasan untuk Im ponteng kelas. (O.o)

Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Tuesday, 24 January 2012

Ragam 'Dating'

Assalamualaikum....

Apa khabar semue? harap semue sihat-sihat sahaje.Bagi Im sekarang ni musim demam panas,ramai kawan Im yang tengah demam sekarang ni,semoga mereka cepat-cepat la sembuh.Rindu nak bersiar-siar dengan mereka pada waktu petang.
Kelmarin,24 Januari,Ade kenduri kahwin besar-besaran dekat dewan serbaguna kampung.Mule-mule Im memang malas nak pergi tapi kalau bukan sebab lauk kat dapur dah habis,memang Im akan lepak kat rumah je la.Tak tau kenape,kelmarin tu memang malas Im nak keluar dari rumah ni.

Ambik kunci motor,kunci rumah,terus tunggang sampai ke dewan tempat kenduri tu.Agak meriah la sebab ade jemputan untuk orang-orang bandar.Bile dah meriah sudah semestinya lauk-pauk kendurinye beraneka pilihan.Kegemaran Im,Ayam goreng madu pon ade.Pasangan pengantinnya bersanding di atas pentas dewan,serba hitam dan pink,theme yang menarik :-)

Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Sunday, 22 January 2012

Sihat dalam 'Dating'

Assalamualaikum.....

Dah lame tak update blog... Im sibuk sikit kebelakangan ni... jadual penuh seminggu.Isnin sampai Jumaat kelas Giatmara,Sabtu dan Ahad pulak kelas memandu,JPJ Test pulak 24 Februari nanti... memang penat sangat... tapi takpe,semua ni berbaloi untuk Im.

Nasib baik ada Cuti Tahun Baru Cina,boleh la Im berehat sikit..

Dalam post yang sebelum ni... Im sudah berkongsi mengenai 'dating' yang terbaik bagi umat Islam iaitu Solat... sebab kite 'dating' dengan Pencipta kita,Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...


Secara umumnya... setiap pekerjaan mesti ada sesuatu perkara klimaksnya seperti bagi tukang masak,perkara klimaksnya adalah setelah selesai menyediakan bahan ramuan serta memasaknya... begitu juga dengan solat.. terdapat juga perkara klimaksnya iaitu SUJUD...

Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Sunday, 15 January 2012

"Dating" yang terbaik...

Assalamualaikum...

Pada Jumaat lepas,13 Januari... Im dengar ceramah seorang ustaz kat giatmara sebagai aktiviti pagi Jumaat,semua pelajar berkumpul di dewan giatmara untuk mendengar ceramah tu...

Antara isi ceramah ustaz yang Im nak kongsi adalah berkenaan SOLAT FARDHU kita sehari semalam.....
Cuba baca dan dalami persamaan di bawah:

Secara normal dan puratanya.....
Solat Subuh = 2 rakaat = 5 minit
Solat Zohor = 4 rakaat = 8 minit
Solat Asar = 4 rakaat = 8 minit
Solat Maghrib = 3 rakaat = 6 minit
Solat Isyak = 4 rakaat = 8 minit
Total masa 'dating' dengan Allah = 35 minit
Total masa nikmat Allah kepada kita = setiap saat
Total masa sehari : 24 jam X 60 minit = 1440 minit


Tetapi kebanyakan Umat Islam skrang ramai yang sengaja meninggalkan solat padahal ape salahnye kite luangkan mase selame 35 minit daripada 1440 minit sehari bertemu dngan Allah? Padahal Allah berikan kita macam-macam nikmat penglihatan,oksigen dan sebagainya....

Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

Saturday, 14 January 2012

Alahai Modem....

Assalamualaikum.....

Lame tak tanya khabar padahal baru 3 hari.... ape khabar sume? insyaallah semuenye sihat-sihat sahaje ye.... Hmm Im agak sedih sebab modem Zyxel Im rosak... maka Im tak dapat la nak online dengan blogging....3 hari lepas... pada 11 Januari.... Im keluar dengan ayah pergi uruskan pendaftaran Giatmara... Im ambil T.E.A.V..... Teknologi Elektronik Audio Visual,Im nak ambik komputer tapi dah penuh....



Tak kisah pon... janji dapat kemahiran... repair kipas,tv,mesin basuh,ok gak untuk mase depan.... Waktu dengan ayah keluar rumah... cuaca baik-baik je,mak pergi keje,adik bongsu pergi sekolah,memang takde sape la kat rumah petang tu.... Waktu Im fotostat kad pengenalan dekat bota kanan.... memang Im rase tak sedap hati.... tibe-tibe je Im rase nak balik rumah tapi ayah cakap alang-alang dah keluar ni baik jemput mak dan adik bongsu balik rumah.... betul jugak cakap ayah tu...


Semoga Hari ini lebih baik dari semalam

>